Ελλάδα: Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 | 17:58
Γράφει η Μαρίνα Γαλανού | Σύντομο σχόλιο | T-zine.gr
Υπάρχει αναγκαιότητα επέκτασης μέτρων πρόληψης και της οικονομικής ενίσχυσης σε ευάλωτες ομάδες
Από την αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας, όσοι άνθρωποι ενδιαφερόμαστε για θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναδεικνύουμε το ζήτημα των ευάλωτων ομάδων. Γιατί; Για λόγους (παράλογης) εμμονής; Γιατί μέσα απ’ την κρίση θέλουμε να βγάλουμε οφέλη (όπως λένε κάποιοι);
Ο μόνος λόγος (που αποδεικνύεται από τη θλιβερή πραγματικότητα), είναι ότι οι ευάλωτες ομάδες, άστεγοι, μετανάστες-πρόσφυγες που ζουν σε καμπ, Ρομά που ζουν είτε σε καταυλισμούς είτε σε κακές συνθήκες, φυλακισμένοι που ζουν σε φυλακές με υπερπληθυσμό, ακόμη και τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία.
Ναι, αυτά τα άτομα, για προφανείς λόγους, κινδυνεύουν περισσότερο απέναντι στον ιό, για τον απλό λόγο ότι είναι πιο εκτεθειμένα από εσένα, εμένα και την πλειοψηφία που μπορεί να μένει σπίτι σε ασφαλείς συνθήκες και οικονομικά μπορούμε να αντέξουμε την παρατεταμένη καραντίνα.
Γι’ αυτό ακριβώς απ’ την αρχή της κρίσης, ούτε για λόγους εμμονής ή ιδεοληψίας, ούτε γιατί θέλουμε να βγάλουμε οφέλη, επιμένουμε ότι η Πολιτεία πρέπει να αναπτύξει περισσότερα μέτρα πρόληψης και παράλληλα οικονομικής ενίσχυσης. Αυτός ήταν ο λόγος που πχ η Πορτογαλία αποφάσισε για το χρονικό διάστημα αυτό, οι μετανάστες-πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται ως Πορτογάλοι πολίτες.
Γι’ αυτό σε δελτίο τύπου το ΣΥΔ, επισήμανε την αναγκαιότητα επέκτασης της οικονομικής ενίσχυσης με το επίδομα των 800 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες, όπως πχ είναι και τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ.
Τα μέτρα περιορισμού, ναι, σωστά υπάρχουν. Χωρίς όμως τα μέτρα σχεδιασμού πρόληψης και οικονομικής ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων, όπως σωστά τις ονόμασε ο κύριος Τσιόδρας όταν αναφέρθηκε σε ενημέρωσή του τις προάλλες (είναι ευάλωτες ομάδες, όχι εχθροί μας, είπε πολύ σωστά), δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Δείτε επίσης
♦ Διαβάστε: ΕΕΔΑ Δελτίο Τύπου: «Ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας»
♦ Διαβάστε: Covid-19: Τρανς εργάτριες στο σεξ ώρα μηδέν.
© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι η δημιουργός και αρχισυντάκτρια του διαδικτυακού περιοδικού T-zine.gr. Ασχολείται με τον ενεργό ακτιβισμό από το 1997. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας του Σ.Α.Τ.Τ.Ε. συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα (2003-2004) και Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (2007-2008). Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών – Σ.Υ.Δ. από το 2010 έως τώρα. Εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2015. Ιδιοκτήτρια του «Πολύχρωμου Πλανήτη», LGBT Εκδόσεις - Βιβλιοπωλείο. Συγγραφέας του βιβλίου «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», (2014) και «Είμαι τρανς - ξέρω τα δικαιώματά μου» (2016), που εκδόθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.