Now Reading
«Υπάρχει μία ύπουλη νέα μηχανορραφία για να κάνουν τις ζωές των τρανς παιδιών κόλαση».

«Υπάρχει μία ύπουλη νέα μηχανορραφία για να κάνουν τις ζωές των τρανς παιδιών κόλαση».

ΗΠΑ: Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017 | 16:59

Ένας μαθητής στην Πενσυλβάνια έκανε μήνυση στο σχολείο του επειδή σέβεται τα δικαιώματα ενός τρανς μαθητή.

By Noah Michelson

«Υπάρχει μία ύπουλη νέα μηχανορραφία για να κάνουν τις ζωές των τρανς παιδιών κόλαση».

CHRIS DALE VIA GETTY IMAGES

Την Τρίτη 21/3/17, ένας έφηβος στην Πενσυλβάνια κατέθεσε μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ενάντια στην περιφέρεια του σχολείου του, επειδή δεν θέλει να μοιράζεται το ντουλαπάκι με ένα τρανς άτομο.

Ο έφηβος ονόματι Joel Doe ισχυρίζεται ότι το να μοιράζεται το ίδιο ντουλαπάκι με ένα τρανς άτομο του προκάλεσε ‘ντροπή και εξευτελισμό’. Ο ίδιος ζητά αποζημιώσεις και θέλει να καταργηθεί η παρούσα πολιτική του σχολείου η οποία επιτρέπει σε τρανς άτομα να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες ή χώρους με ντουλαπάκια τα οποία ταυτίζονται με την επιθυμητή ταυτότητα φύλου τους.

Σύμφωνα με την Kim Bellware του Huffpost, o Joel Doe πιστεύει ότι ‘η μη συναινετική έκθεση σε άτομα του αντίθετου φύλου κατά την διάρκεια αλλαγής ρούχων δημιουργεί ένα παρενοχλητικό και εχθρικό περιβάλλον,’ το οποίο παραβιάζει τα δικαιώματά του σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο ΙΧ [federal Title IX law] ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Με άλλα λόγια, ο cis [ο όρος cis χρησιμοποιείται για να δηλώσει μη τρανς άτομα, άτομα δηλαδή των οποίων το φύλο το οποίο τους αποδόθηκε κατά την γέννηση ταυτίζεται με το φύλο της καθημερινότητάς τους] μαθητής πιστεύει ότι γίνεται διάκριση εις βάρος του.

Το γνωρίζω. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία. Αλλά δεν είναι απλά διεστραμμένο, είναι επίσης και διαβολικά εντυπωσιακό.

Ο Doe και τα άτομα της νομικής υποστήριξής του ισχυρίζονται, σύμφωνα με την Harper Jean Tobin, διευθύντρια πολιτικής για το Εθνικό Κέντρο για την Τρανς Ισότητα [National Center for Transgender Equality], ότι ‘τα άτομα που αντιτίθενται στην ίση συμμετοχή των τρανς ατόμων στην κοινωνία είναι αυτά που στην τελική θυματοποιούνται’.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει, ότι αντί να ισχυρίζονται (απλά;) ότι τα τρανς άτομα είναι ένας σωματικός κίνδυνος για τα cis (μη τρανς) άτομα –ένα άστοχο επιχείρημα–, η μήνυση θέτει την σεξουαλική παρενόχληση και την ψυχική οδύνη ως πιθανές παρενέργειες τις οποίες μπορεί να βιώσει ένας cis μαθητής, βλέποντας τρανς μαθητές/τριες να τους συμπεριφέρονται όπως αρμόζει, δηλαδή ως άνθρωποι.

Δηλαδή πλέον τα cis άτομα δεν έχουν (μόνο;) τον φόβο του βιασμού ή του να δεχθούν σωματική επίθεση στις τουαλέτες. Πλέον δεν είναι (μόνο) οι γυναίκες και οι κόρες τις οποίες προσπαθούμε να προστατεύσουμε. Πλέον πρέπει να προσέχουμε μη τυχόν άνδρες και αγόρια, που τυχαία βλέπουν τα μέλη ενός άλλου σώματος, που ίσως δεν ταιριάζουν με τα δικά τους, τρομοκρατούνται τόσο πολύ από αυτό ώστε να μη μπορούν να λειτουργήσουν.

Σε μια δόλια κίνηση, ο Doe χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποιούν τα τρανς άτομα για να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, στρεβλώνοντάς τες με τέτοιο τρόπο για να εξυπηρετήσει τους προκατειλημμένους σκοπούς του.

Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες.

Η διαφορά ωστόσο είναι, ότι όταν τρανς άτομα παρεμποδίζονται από το να χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες και ντουλαπάκια λόγω της ταυτότητάς τους, αυτό είναι αποτέλεσμα διάκρισης στην βάση της ταυτότητας φύλου τους. Ο Doe, από την άλλη, δεν του απαγορεύεται η πρόσβαση σε καμία περίπτωση και σε κανένα χώρο. Αντιθέτως, θέλει απλά η δυσφορία του για τα τρανς άτομα να αποκτήσει ακόμα πιο προνομιούχα θέση, προς όφελος των διακρίσεων οι οποίες ούτως ή άλλως κρατούν τα τρανς άτομα έξω από χώρους με ντουλαπάκια και τουαλέτες.

Ωστόσο σε ένα βαθμό δεν έχω πειστεί ότι ο Doe είναι υπαρκτό πρόσωπο με πραγματικές ανησυχίες. Αμφιβάλλω για το αν είναι ζει κάπου, αλλά το γεγονός ότι η υπόθεσή του κατατέθηκε από την Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας [Alliance Defending Freedom] –μια οργάνωση η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ομάδα μίσους από το Southern Poverty Law Center– με κάνει να αναρωτιέμαι για το ποιο άτομο βρίσκεται πίσω από αυτή την μήνυση και ποιος είναι ο απόλυτος στόχος της.

Να τι σκέφτομαι: εάν ο Doe δεν μπορεί να δείξει σε αυτό το τρανς άτομο τον ίδιο σεβασμό που δείχνει σε οποιοδήποτε άλλο άτομο –το οποίο σίγουρα θα θέλει να μπει στον και να βγει από τον χώρο με τα ντουλαπάκια τόσο γρήγορα όσο και ο Doe– τότε ο Doe δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον χώρο με τα ντουλαπάκια. Είναι επιτέλους καιρός να αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε από το πλήθος αυτούς, που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα και να κάνουν τους άλλους να νοιώθουν μίζερα, και να τους αναγκάσουμε να ζουν διαφορετικά, παρά το αντίθετο. Εάν δεν θέλει να παίξει σωστά (δηλαδή να συμπεριφέρεται ισότιμα προς όλους ανεξάρτητα από το πώς μοιάζουν ή πώς προσδιορίζονται), τότε δεν θα πρέπει να του επιτρέπεται να παίζει.

Δείτε Επίσης

Στο κάτω κάτω, τα τρανς άτομα δεν ζητούν ειδικά ή ‘εξτρα’ δικαιώματα. Τα τρανς άτομα δεν στοιχειώνουν τουαλέτες. Δεν επιδιώκουν να προκαλέσουν ψυχική ή σωματική βλάβη ή οτιδήποτε άλλο. Το ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση αρκεί και χωρίς την κατηγορία, ότι απλά και μόνο υπάρχοντας παρενοχλούν σεξουαλικά cis άτομα.

Απλά θέλουν να βάλουν τα αθλητικά τους ρούχα. Θέλουν να κατουρήσουν. Και μετά να φύγουν.
Για να συμβεί αυτό χωρίς προβλήματα, πρέπει να σταματήσουμε να κακομαθαίνουμε τα παιδιά με λανθασμένες αντιλήψεις, ότι ομάδες όπως η Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας [Alliance Defending Freedom] έχουν δίκαιες επιδιώξεις.

Τα τρανς άτομα –όχι τα cis– είναι αυτά που βιώνουν τρόμο σε κάθε τους καθημερινή και συνηθισμένη δραστηριότητα. Οι τρανς μαθητές/τριες –όχι οι cis μαθητές/τριες– είναι αυτά τα άτομα, των οποίων τους αποστερείται η ευκαιρία για μια καλή (ή έστω μέτρια) μόρφωση, εξαιτίας των περισπασμών και του δράματος που δημιουργούν μερικοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν από το να παθιάζονται με το ποια γεννητικά όργανα ανήκουν πού. Και πολύ συχνά τα τρανς άτομα –όχι τα cis– είναι αυτά που δέχονται επιθέσεις και δολοφονούνται εξαιτίας του ποια είναι.

Μακάρι ο Doe να χάσει την υπόθεση. Όπως είπε η Tobin στην Bellware, άλλη μια παρόμοια μήνυση κατατέθηκε στην Νότια Καρολίνα, ενώ στην συνέχεια αποσύρθηκε εθελούσια, ενώ μια άλλη στο Οχάιο απέτυχε, αλλά επανεξετάζεται έπειτα από έφεση. Συνεπώς δεν υπάρχουν ισχυρά παραδείγματα για τους ισχυρισμούς του Doe. Αλλά οτιδήποτε είναι εφικτό και παρόλο τις πρόσφατες νίκες, τα τρανσφοβικά αισθήματα είναι ανησυχητικά υψηλά σε αυτή την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα άτομα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τέτοιες μορφές ποταπών μισαλλοδοξιών που εξακολουθούν να κυριεύουν την Αμερική.

Μετάφραση για το T-zine.gr
Κωνσταντίνος Κ.

© T-zine.gr με πληροφορίες από The Huffington Post

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί