Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.
Με αφορμή δημοσιεύματα σε σχέση με τρανς πρόσωπο στην Ρόδο, που χαρακτηρίστηκε “υπόθεση Κωσταλέξη”, δύο κατ’ αρχήν επιγραμματικά σχόλια:
1) Εξ όσων διαπιστώνεται, τελικά δεν πρόκειται για “διεμφυλική γυναίκα”, όπως αναφέρθηκε. Αλλά για τρανς άντρα. Εν ολίγοις, στα ρεπορτάζ, επειδή προφανώς τους δόθηκαν γυναικεία στοιχεία απ’ τις αρχές (δηλαδή για μία ακόμη φορά είχαμε θέμα misgendering) συν το στοιχείο ότι είναι διεμφυλικό πρόσωπο, υπέθεσαν (λανθασμένα) ότι πρόκειται για τρανς γυναίκα.
2) Για μία ακόμη φορά είχαμε αναφορές σε “διαταραχή ταυτότητας φύλου”, παθολογικοποίηση δηλαδή της τρανς κατάστασης.
Πάμε ξανά, λοιπόν, μέχρι να το χωνέψουν κάποιοι: τα τρανς άτομα δεν “πάσχουν” από κάποια “ψυχική διαταραχή”.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει εδώ και καιρό αφαιρέσει την ταυτότητα φύλου απ’ τον σχετικό ταξινομητικό κατάλογο.
Δεν υπάρχει καμία διαταραχή ταυτότητας φύλου και τα τρανς άτομα δεν έχουν σχέση με καμία “διαταραχή”.
Ταραχή εν τω κρανίω μάλλον έχουν κάποιοι δημοσιολογούντες.
Πέρα απ’ τις δύο αυτές παρατηρήσεις, συμπληρώνω ότι το ΣΥΔ, παρακολουθεί το ζήτημα και θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.
Αυτά και μένω εδώ για αρχή.
Ποια είναι η αντίδρασή σας;

Η Μαρίνα Γαλανού είναι Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, εκδότρια του εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου «Πολύχρωμος Πλανήτης», και έχει διατελέσει για πάνω από 20 χρόνια σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί – Τρανσέξουαλ (ΣΑΤΤΕ) και Γενική Γραμματέας από το 2003 έως τον Ιούλιο του 2014. Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) από το 2006 έως το 2008. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) από το 2010 έως σήμερα. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και συμμετάσχει με αυτήν την ιδιότητα ως εκπαιδεύτρια σε εκπαιδευτικά – ενημερωτικά σεμινάρια προς αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, σε χειριστές υποθέσεων ασύλου, σε δικαστές και εισαγγελείς, καθώς επίσης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων, «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» και «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ορίστηκε απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.