Now Reading
Υπουργείο Προστασίας του «στρέιτ» Πολίτη

Υπουργείο Προστασίας του «στρέιτ» Πολίτη

Ελλάδα: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 | 19:10

LGBTQI News | T-zine.gr

Αντιδράσεις για την απορριπτική απάντηση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη να θέσει υπό την αιγίδα του το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικων

Το σωματείο ΔΑΔΑ ετοιμάζει επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
 

Υπουργείο Προστασίας του «στρέιτ» Πολίτη

Υπουργείο Προστασίας του «στρέιτ» Πολίτη

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποστείλει το σωματείο ΔΑΔΑ (Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) ως μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή άρνηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να θέσει υπό την αιγίδα του το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικων (EGPA), που πραγματοποιείται τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε χθες το σωματείο, συνεδριάζοντας για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του μετά την απορριπτική απάντηση του υπουργείου. «Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να μεσολαβήσει, ώστε να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΔΑΔΑ, υπαστυνόμος Μιχάλης Λώλης, γνωστός για την ανοιχτά γκέι ταυτότητά του και τις δημόσιες δηλώσεις του ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία. «Παράλληλα θα του υποβάλουμε τη δική μας απάντηση, αλλά και την επιστολή-αίτημα της EGPA αναμένοντας επίσημη τοποθέτηση».

Προς το παρόν πάντως η λακωνική και παντελώς αναιτιολόγητη απορριπτική απάντηση που επιδόθηκε στη ΔΑΔΑ, μέσω της Διεύθυνσης Επικοινωνίας του γραφείου του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη και όχι μέσω της υπηρεσιακής οδού, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις εντός και εκτός της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μιχάλης Λώλης, υπαστυνόμος και πρόεδρος της ΔΑΔΑ

Αρνητική εντύπωση προκαλεί ακόμα και η διατύπωση της απόρριψης, που περισσότερο θυμίζει προηχογραφημένο μήνυμα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας «η κλήση σας προωθείται» παρά επίσημη απάντηση υπουργού σε αναγνωρισμένο σωματείο αστυνομικών.


Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να μεσολαβήσει, ώστε να μην εκτεθεί διεθνώς η χώρα. Παράλληλα θα του υποβάλουμε τη δική μας απάντηση, αλλά και την επιστολή-αίτημα της EGPA αναμένοντας επίσημη τοποθέτηση

 

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημά σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί». Με αυτές τις 15 λέξεις το γραφείο του υπουργού, που κατά τα άλλα δεν παύει να εξαίρει την προσκόλληση της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαγράφει μονοκοντυλιά όλες τις διαβεβαιώσεις των Ελλήνων αστυνομικών ότι το συγκεκριμένο συνέδριο είναι σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους των ευρωπαϊκών θεσμών για την καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού τόσο μέσα στην αστυνομία όσο και στις σχέσεις της με τους πολίτες.

Το υπουργείο προσπερνά ως ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι όλα ανεξαιρέτως τα προηγούμενα συνέδρια της ΕGPA, από το 2004 ώς σήμερα, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα των αστυνομικών οργανισμών κάθε χώρας και ότι η επιλογή της Ελλάδας να φιλοξενήσει φέτος τη συνάντηση εκατοντάδων ένστολων από 18 χώρες είναι ιδιαίτερα τιμητική όσο και κομβική σε μια χώρα που τα περιστατικά ομοφοβικών και τρανσφοβικών επιθέσεων, βίας και κακομεταχείρισης εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του υπουργείου και στην επιστολή του φορέα-ομπρέλα της Eυρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών, που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των οποίων την αιγίδα έχει ήδη ζητήσει.

Για ρατσιστική στάση του υπουργείου κάνει λόγο η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ του τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εξέλιξη αυτή εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, καθώς η κυβέρνηση, απαξιώνοντας με την άρνησή της έναν ευρωπαϊκό αστυνομικό θεσμό με σπουδαίο και πλούσιο έργο στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καμιά διάθεση να ακολουθήσει το παράδειγμα των αστυνομικών οργανισμών των ευρωπαϊκών κρατών, την ώρα μάλιστα που τα βλέμματα όλης της προοδευτικής Ευρώπης και των LGBTI θα είναι στραμμένα στη χώρα μας».

Ραγκούσης: «Ορμπανικής αντίληψης απόρριψη»

Να ανακαλέσει την υπερσυντηρητική απόφαση, που εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, και να εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, χαρακτηρίζοντας το «όχι» Χρυσοχοΐδη στο συνέδριο ΛΟΑΤ αστυνομικών ως «ορμπανικής αντίληψης απόρριψη». Τέλος, καλεί την κυβέρνηση «να εναρμονιστεί με τον ίδιο τον καταστατικό σκοπό της αστυνομίας, ο οποίος οφείλει να είναι η προάσπιση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις από το έγκλημα, καθώς και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δείτε επίσης

Διαβάστε: «Άκυρο» του Χρυσοχοΐδη στους LGBT Αστυνομικούς

Διαβάστε: Ο κόντρα ρόλος του Μιχάλη Λώλη. «Αδερφή» στην αστυνομία, «μπάτσος» για κάποιους στην LGBTQI κοινότητα

Διαβάστε: Κοινή δήλωση LGBTQI οργανώσεων σχετικά με ομοφοβική ρατσιστική επίθεση σε βάρος δύο πολιτών από άντρες των ΜΑΤ

Δείτε Επίσης

 

© T-zine.gr 2018 | Για τις τελευταίες LGBTI ειδήσεις να επισκέπτεστε το T-zine.gr καθημερινά. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος στη σελίδα μας στο Facebook και στο Twitter


© T-zine.gr με πληροφορίες από efsyn.gr

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί