Now Reading
Ζήτησαν από τρανς έφηβη να γδυθεί στον έλεγχο αεροδρομίου «αν ήθελε να επιβιβαστεί». Τους κάνει μήνυση

Ζήτησαν από τρανς έφηβη να γδυθεί στον έλεγχο αεροδρομίου «αν ήθελε να επιβιβαστεί». Τους κάνει μήνυση

Μια τρανς έφηβη γυναίκα, καταγγέλλει πως την ανάγκασαν να γδυθεί σε έλεγχο αεροδρομίου, κατά παράβαση των προβλεπόμενων κανονισμών. Τώρα, απευθύνεται για δικαίωση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, κάνοντας μήνυση και αγωγή.

 

Ζήτησαν από τρανς έφηβη να γδυθεί στον έλεγχο αεροδρομίου «αν ήθελε να επιβιβαστεί». Τους κάνει μήνυση

Στο 11σέλιδο υπόμνημα παραπόνων που κατέθεσαν την Δευτέρα, οι δικηγόροι της Jamii Erway περιγράφουν πως ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών (TSA), σκόπιμα προκάλεσε συναισθηματική δυσφορία στην πελάτισσά τους. Πέρα από την προσωπική της δικαίωση, η νέα γυναίκα ζητά να εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα αναγκάζει την TSA να εφαρμόσει τους ίδιους τους κανονισμούς της οι οποίοι απαγορεύουν το γδύσιμο.

«Και μόνο η απειλή του εξαναγκασμένου γδυσίματος στο πλαίσιο ελέγχου και η ψηλάφηση των γεννητικών οργάνων (…) είναι αρκετά για να προκαλέσουν σοβαρή συναισθηματική δυσφορία», σημειώνεται στην αγωγή.

Η Erway περιγράφει πως ήταν 15 ετών, όταν την σταμάτησαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στο διεθνές αεροδρόμιο Raleigh-Durham, το 2019. Ο σαρωτής σώματος είχε εντοπίσει μία «ανωμαλία» στην βουβωνική της περιοχή όπως της είπαν. Οι σαρωτές είναι προγραμματισμένοι να κατηγοριοποιούν τους επιβάτες σε άνδρες και γυναίκες.

Αν και η Erway ενημέρωσε την ασφάλεια του αεροδρομίου ότι είναι τρανς άτομο, ο χειριστής του μηχανήματος φέρεται να αρνήθηκε να την σκανάρει ξανά, και κάλεσε την προϊσταμένη του, η οποία αναφέρεται στην αίτηση παραπόνου με το ψευδώνυμο «Τζέιν Ντό». Η «Ντο» είπε στην Erway ότι θα έπρεπε να την συνοδεύσει σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο για την ελέγξει «εκεί κάτω». Όταν η Erway διαμαρτυρήθηκε, η Ντο είπε ότι δεν θα της επέτρεπε να διέλθει από το σημείο ελέγχου αν δεν συναινούσε στο συγκεκριμένο αίτημα.

Στην αγωγή αναφέρεται πως η υπάλληλος της TSA ζήτησε από την μητέρα της έφηβης, την Kimberly Erway, να αναγκάσει το παιδί της να προχωρήσει με τον έλεγχο που προϋπέθετε να βγάλει τα ρούχα τπθ. Η μητέρα αρνήθηκε και η οικογένεια αναγκάστηκε τελικά να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και να επιστρέψει οδικώς στο σπίτι, κάνοντας ένα ταξίδι 600 χιλιομέτρων.

Η μεταχείριση της Erway, έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της TSA για τρανς άτομα που προβλέπουν έναν περιφερειακό έλεγχο διά της ψηλάφησης, και απαγορεύουν οποιοδήποτε γδύσιμο ή άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα των επιβατών. Ο δικηγόρος της έφηβης, Jonathan Corbett, έκανε λόγο για αποτυχία εκπαίδευσης αλλά και επιτήρησης, μιλώντας στην εφημερίδα The News and Observer. «Και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί μετά το περιστατικό».

Το ζήτημα αφορά εκατομμύρια πολίτες. Έρευνα της Gallup, τον περασμένο Φεβρουάριο, καταδείκνυε πως περίπου το 6% των Αμερικανών ενηλίκων αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς άτομα.

Με πληροφορίες από ABC και Them

Δείτε Επίσης

 

Trans News | T-zine.gr | 29.08.2021

 

© T-zine.gr με πληροφορίες από Lifo

 

Ποια είναι η αντίδρασή σας;
Μου αρέσει
0
Ουάου
0
Τέλειο
0
Δείτε τα σχόλια (0)

Αφήστε Ένα Σχόλιο

Η email διεύθυνση σας δεν θα δημοσιευθεί